Wandeling in Gent olv. historica Leentje Van Hoorde "Berthe Bourda"

 Verzetswandeling in dagboekfragmenten: woensdag 15 mei / 14:30


Walkotopia’s zesde verzetswandeling is een eerbetoon aan Berthe Bourda (1913-1943), een Joodse verzetsstrijdster uit Gent die vermoord werd door het naziregime. Het dagboek dat haar ondergedoken vader bijhield in de hoop haar ooit terug in de armen te sluiten loopt als een rode draad doorheen deze wandeling.
In de loop van de twintigste eeuw lieten Gentenaars heel wat dagboeken en andere egodocumenten na, stille getuigen van de grote momenten in de wereldgeschiedenis en van het leven van alledag. De Berthe Bourdawandeling bundelt nu een aantal van deze verslagen van de Gentse oorlogsgeschiedenis tot een beklijvende wandeling vol persoonlijke getuigenissen over WOI en WOII.
Oorlog is helaas van alle tijden en ook nu weer brandend actueel. Maar de samenleving vergeet snel en selectief. Zo zijn de namen van de Gentse verzetsstrijders (m/v) uit WOII grotendeels uit het collectieve geheugen verdwenen.

Om de Gentse oorlogsverhalen aan de toekomstige generaties door te geven, verzamelt historica Leentje Van Hoorde met Walkotopia sinds 2020 getuigenissen over WOII in Gent. Die verwerkt ze tot verzetswandelingen in de verschillende Gentse wijken. Elke verhalentocht draagt de naam van een weerstander (m/v) en belicht een ander thema.
De Berthe Bourdawandeling eert de mensen die in WOII streden voor onze vrijheid. Op deze tocht horen we de verhalen van verschillende oorlogsgetuigen. Met grote dank aan alle getuigen die hun oorlogsverhaal aan ons toevertrouw(d)en.
De wandeling vertrekt aan het Michaël Lustigmonument (Lindenlei, parkje aan de hoek met de Coupure, Gent, zie foto). We wandelen ongeveer 2,5 uur. We eindigen rondom 17u00 op de Kouter.

Datum:            15 mei 2024  14u30 

Locatie:            ter plaatse,  Gent centrum met start aan de Lindenlei in het parkje aan het Lüstig monument

Deelnemen:     € 5.00  het aantal deelnemers is beperkt tot 25 

Reserveren:     zeker reserveren  vanaf 25 april op   info.gentse-grijze-geuzen.be  of  via  Forms op deze website   of  Telefoon  09/221 24 57 (kantooruren)

Opgelet!   na uw reservatie,  als u meekan, krijgt u een bevestigingsmail voor de betaling op onze rekening, na uw  betaling is uw reservatie definitief.